ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Tarafından Hazırlanan Alan Tanıtımı İçin TIKLAYINIZ.
A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Alanımız çocuk gelişimi ile ilgili bilgi, beceri, tutum ve davranışların hangi yaş düzeyindeki çocuklara kazandırılacağı hakkında bilgi veren, özel eğitime muhtaç çocukların gelişimine yardımcı olan, drama, müzik, sanat çalışmaları yapan bir alandır. Ayrıca öğrencilerimiz derslerde öğrendikleri bilgi ve becerileri doğrultusunda bölgemizdeki 0-6 yaş çocuklarının gelişimlerine uygun programlar hazırlayarak çocukların sosyal-kültürel gelişimlerini de desteklemektedir.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi sektörü çalışan kadın sayısının artması, okul öncesi ve özel eğitimin öneminin fark edilmesi, okul öncesi eğitimin zorunlu eğitime dâhil edilmesi çalışmalarının sürdürülmesi, bu alanda kaliteli ara eleman ihtiyacını artırmıştır. Bu nedenlerle program alanında; problem çözme becerisine sahip, sabırlı, yeniliklere açık, iletişim kurabilen, sektörün ihtiyacına cevap verebilecek kalifiye, ara eleman standardına uygun bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Bu programda öğrenciye;
B. ALANIN AİT DALLAR
Erken Çocukluk Eğitimi Dalı
Özel Eğitim Dalı
1.ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ: Tanımı: Erken çocukluk öğretmen yardımcısının sahip olduğu, çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programını uygulamalarda öğretmene yardımcı olma yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen dalıdır. Amacı: Çocuk Gelişimi ve Öğretimi alanında erken çocukluk öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliliklerine sahip meslek elamanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
2.ÖZEL EĞİTİM Tanımı: Özel eğitim öğretmen yardımcısının sahip olduğu özür grubunun uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliliklerini mesleğini kazandırmayı amaçlar. Amacı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında özel eğitimli öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlandırılır.
Görevleri;
C. MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Erken çocukluk eğitim kurumlarında öğretmen yardımcısı olmak isteyenlerin; alan bilgisine sahip görme, işitme problemi olmayan, Türkçeyi doğru kullanan, görgü kuralarını bilen ve uygulayan, fiziksel ve ruhsal yönden sağlıklı, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, yaratıcı, araştırıcı, gelişime açık, iletişim becerisine sahip, ekip çalışmasına uygun, hoşgörülü, iş disiplinine sahip, planlı, organizasyon yapabilen, pratik, problem çözme becerisine sahip, sabırlı kimseler olmaları gerekir. Bu elemanların ayrıca çocuğun kişisel özelliklerinin ve yeteneklerinin ortaya çıkmasında destek olmaları gerekir.
E. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Erken çocukluk eğitim kurumlarında öğretmen yardımcısı, çalışmalarını kapalı ve açık alanlarda yapabilir. Öğretmen yardımcısı görevini yaparken diğer çalışanlarla iş birliği ve eş güdüm içinde olmalıdır. Çocukları seven, sabırlı ve yaratıcı kişiler bu meslekte mutlu ve başarılı olurlar.
F. İŞ BULMA İMKÂNLARI
Staj Eğitimi ve Mezun Öğrencilerin İstihdam Olanakları:
Erken Çocukluk Eğitimi dalında eğitim gören öğrencilerimiz ilçemiz genelindeki ilkokul ve ortaokul anasınıflarında ve bağımsız anaokullarında,
Özel Eğitim dalında eğitim gören öğrencilerimiz ilçemiz genelindeki rehabilitasyon merkezlerinde, özel eğitim kurumlarında ve ilkokullara bağlı özel alt sınıflarda staj yapmaktadırlar.
Meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi alanı mezunları kreş, anaokulu, anasınıfı ve çocuk kulüplerinde, rehabilitasyon merkezlerinde öğretmen yardımcısı olarak görev yapmaktadırlar.
G. EĞİTİM VE KARİYER İMKẬNLARI
Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar, çocuk gelişimi ve eğitimi, okul öncesi eğitimi öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği (açık öğretim) ,işitme engelliler öğretmenliği, görme engelliler öğretmenliği, zihinsel engelliler öğretmenliği, üstün zekâlılar öğretmenliği, sosyal hizmetler yüksekokulu bölümlerini tercih edebilirler. Lisans eğitim süresi 4 yıldır.
Ayrıca, Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar, istedikleri takdirde, çocuk gelişimi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünden mezun olanların, özel okullar ve devlet okullarında okul öncesi eğitim kurumlarında, çocuk kulüplerinde, Anadolu kız meslek ve kız meslek liselerinde çalışma olanağı vardır. Bu bölümden mezun olanlar hastanelerin çocuk oyun odalarında, oyuncak sanayisinde, ana çocuk sağlığı merkezlerinde fiziksel ve ruhsal gelişimin izlenmesinde danışman, televizyon ve radyo çocuk program yapımcısı, çocuk kitapları hazırlamada danışman olarak çalışabilirler.
Mesleki eğitim merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.
Halk eğitimi merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.
Mesleki eğitim merkezlerinde, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilmektedir.
Alanımızdan mezun olan öğrenciler aşağıda listelenen lisans ve ön lisans programlarını seçtiklerinde ek puan avantajından yararlanabileceklerdir.